Mijn eerste bezoek aan Wéris (Belgische Ardennen) jaren geleden was als thuiskomen voor mij. De oude megalieten zoals de dolmens en menhirs, de prachtige natuur, het pittoreske dorp… Ik was verbluft door zoveel eeuwenoude schoonheid. Ik voelde meteen heel veel energie op deze plaats.

Nu zeg ik het nog steeds: Wéris is als een lader die mijn innerlijke batterij weer volledig kan opladen. Ik ga ongeveer twee maal per jaar voor mezelf en geef daarnaast ook Relaxatie & Spirituele Weekenden samen met de West-Vlaamse Isabelle van B&B L’Aigrin zodat ik anderen kan laten kennismaken met deze speciale plaats.
Een retraite in Wéris wordt volledig begeleid door mezelf terwijl je geniet van de luxe van de prachtige B&B waar we slapen, eten en tussendoor genieten.
De volgende retraites zijn:
- Engelen Retraite van 25 tot 28 januari 2024 (bijna volzet)
- Esoterisch-Historische Wandelretraite van 18 tot 21 april 2024
- -VOLZET- Privé Godinnen Retraite van 27 mei tot 31 mei 2024 -VOLZET-
Zie aparte tabbladen voor alle info over deze thema weekends.
Informatie over Wéris:
Een dolmen is een megalithische steenkamer terwijl een menhir een (grote) rechtopstaande steen is. De megalieten in Wéris zouden +/- 5000 jaar oud zijn. Beide zijn opgezet door prehistorische volkeren en staan verspreid over hele aardbol. Volgens wetenschappers zou een hunebed zou gediend hebben als graf terwijl een menhir een soort van heiligdom was. De exacte betekenis blijft nog steeds een mysterie…
De spirituele betekenis van de Megalieten van Wéris
Dat Wéris doorspekt is met geschiedenis, is een vaststaand feit. Maar waarom staan er net in dit kleine dorp zoveel megalieten? En wat nog merkwaardiger is: waarom vormen deze megalieten samen het sterrenbeeld van de Grote Beer? En waarom zijn er in de stenen zelf astrologische patronen te zien?

Het antwoord kunnen we vinden in het gegeven van de leylijnen. Leylijnen zijn als het ware energetische lijnen die over de aarde lopen. Deze lijnen zijn al eeuwen en eeuwen oud, misschien waren ze er zelf al van bij het ontstaan van de aarde. Op bepaalde plaatsen kruisen er ook leylijnen met elkaar. Dit wordt dan een ‘krachtplaats’ genoemd omdat de energie daar zeer sterk voelbaar is. Bekende krachtplaatsen wereldwijd die iedereen kent zijn onder andere: Stonehenge en Avebury Circle in Engeland, Machu Picchu in Peru, de berg Sinaï in Egypte, Rosslyn’s Chapel in Schotland…
Ook in België zijn er zulke krachtplaatsen te vinden waar leylijnen elkaar kruisen en zo komen we bij Wéris. In Wéris zijn er verschillende leylijnen die elkaar kruisen en dat is zeldzaam.
Prehistorische volkeren en leylijnen
Hoe komt het nu dat de prehistorische volken al millennia geleden deze leylijnen kenden en hierop megalieten neer plaatsten? Hoe kan het dat deze formaties voor perfect rechte lijnen zorgde zonder dat daar één kaart aan te pas kwam? Duizenden jaren geleden waren de mensen één met de natuur, ze moesten wel wilden ze overleven. Daardoor waren ze veel fijngevoeliger voor allerlei natuurverschijnselen en voelden ze ook aan welke plaatsen positief geladen waren, zogenaamde heilige plaatsen of krachtplaatsen. Op deze plaatsen is de grens tussen hemel en aarde (de etherische grens) veel dunner waardoor ze hierop rituelen en ceremonies beoefenden om voorspoed in hun leven aan te trekken. Ook de hunnebedden/dolmens zetten zij op deze plaatsen zodat de ziel van overledenen vlotter naar het hiernamaals kon gaan. We zien op grote schaal dat al deze megalieten (één) rechte lijn(en) (alignementen) vormen, wat onverklaarbaar is als je weet dat er toen van landschapskaarten nog geen sprake was. Dit toont dus aan dat zij intuïtief deze krachtlijnen en krachtplaatsen aanvoelden.
krachtplaatsen in wéris
De Dolmen van Wéris (Wéris I of Noordelijke dolmen)
Deze dolmen kom je tegen vanaf je het dorp binnenrijdt. Het is een heel grote dolmen met een grotere en enkele kleinere menhirs. Er zijn hier voorwerpen gevonden uit het neolithicum alsook uit het Gallo-Romeinse tijdperk. Verbazingwekkend is dat er in de stenen alsook in de hele formatie astrologische taferelen te zien zijn. Britten hebben dit ontdekt en gedeeld op hun website: http://www.megaliths.co.uk/weris.htm . Bekijk dit zeker eens mocht je interesse hebben in astrologie en astronomie. Dit zijn de dolmen die aan de straatkant liggen en daardoor de meest bezochte zijn.

De Menhir Danthine
Deze menhir is maar liefst 3m60 hoog en weegt 8 ton. Ze staat langs de baan Barvaux-Erezée. Wat ik wel wil vermelden is dat deze menhir 130 meter verplaatst is door archeologen in 1947. Dus deze staan niet meer op de correcte plek. Indrukwekkend om te zien maar niet echt praktisch om daar lang te blijven staan wegens de redelijk drukke baan.
De Dolmen van Oppagne (Wéris II of Zuidelijke dolmen)
Door deze dolmen ben ik smoorverliefd geworden op Wéris. Ik kan nog altijd niet uitleggen hoe fantastisch ik mij voel als ik daar sta. Het is alsof mijn hele wezen doordringt wordt van energie. Deze dolmen staat tussen vier oude eiken en daarnaast staan er nog vijf menhirs. Alleen al het pad ernaartoe is magisch: tussen de open velden recht naar deze megalithische plaats. Deze dolmen zijn pas in de jaren 1800 ontdekt omdat ze helemaal ingegraven waren. Een gelukkig toeval wil dat de plaatselijke boer nogal snel zag dat het om een dolmen ging. Anders waren de stenen gewoon weggehaald en had niemand nog een idee dat deze plaats van zo’n groot belang kon zijn voor archeologen en mystici. Ook hier zijn er voorwerpen gevonden uit het neolithicum.
De vier eiken zorgen voor een nog intensere beleving. Heel veel mensen komen ook naar deze plaats om inzichten te verschaffen en jaarlijks worden hier vele rituelen gedaan.

De Menhirs van Oppagne
Deze drie grote menhirs zijn ontdekt in 1888. Ook een zeer krachtige energetische plaats waar er naast de menhirs een koortsboom staat. Aan een koortsboom (ook wel lapjesboom genoemd) hangen mensen al eeuwenlang stukjes stof van hun kledij om ziekte en koorts tegen te gaan of weg te nemen. Dit ritueel doen nog steeds vele mensen bij deze koortsboom van aan de menhirs van Oppagne.

Pierre Haina
De Pierre Haina (ook wel de Witte Menhir genoemd) is een echte legende steen. Het woord “Haina” zou keltisch zijn voor “Steen der Ouden”. Deze steen zou er echter natuurlijk staan en niet opgezet zijn door mensen. Waarschijnlijk hebben er wel mensen deze steen uitgehouwen en werd deze gebruikt als uitkijkpunt en astronomische wegwijzer. Er zijn twee legenden verbonden aan deze steen:
De eerste legende vertelt het verhaal dat ter hoogte van de Pierre Haina een ondergrondse doorgang zou lopen waarbij de duivel zo naar boven kon komen om het leven van Wérisiens zuur te maken. De bevolking kreeg hier genoeg van en vergaderde over een oplossing hiervoor. Toen een klein meisje in een wit kleed binnenkwam wisten ze het: ze moesten de steen in zuiver wit schilderen. De duivel haatte de pure witte kleur en bleef weg uit Wéris. Nog steeds wordt bij iedere herfstequinox (de dag die even lang is als de nacht) de Pierre Haina wit geschilderd.
Een tweede verhaal is die van een pastoor uit Fanzel die dringend naar Morville moest. Het was heel slecht weer en ijskoud. Voor hij het wist sprak hij godlasterende woorden uit. God hoorde dit en strafte hem: hij veranderde de arme pastoor in een steen die hier zou blijven staan tot in de eeuwigheid.
Het uitzicht vanaf de Pierre Haina is adembenemend en de rotsformatie erachter is als het ware een tribune waar je even kan uitrusten, neerzitten en genieten!

Het Duivelsbed / Lit Du Diable
Deze naam is zeker niet slecht gekozen: deze steen is net een echt bed met hoofdsteun. Volgens de legende zou hier de duivel uitrusten van zijn vele werk al voor hij weer verdween door de schacht aan de Pierre Haina. Het duivelsbed vormt ook alignementen met de rest van de menhirs. Door de unieke vorm van de steen gaan sommigen ervan uit dat er verschillende rituelen op en rond het duivelsbed gedaan werden.

Prehistorische Steengroeve
Een unieke plaats midden in het bos waar de stenen van de dolmens en menhirs kwamen: de oude steengroeve. Het is een wonderbaarlijk stukje natuur waar zeer sterk natuurwezens te voelen (en zelf waar te nemen) zijn. Ik noem deze plaats dan ook de elfengroeve. Het vraagt een beetje zoekwerk om het te vinden (de eerste keer hebben mijn zus en ik er twee uur naar gezocht) maar het is het meer dan waard. Een fantastische plaats waar je uzelf opnieuw één voelt met de natuur en eens letterlijk weg van de wereld bent!

Pierre de Saint-Nicolas
Diep in de bossen van Wéris ligt deze reusachtige legendesteen die wat piramidevormig is. Ook deze steen zou natuurlijk zijn en gebruikt worden als uitkijkpunt over de vallei. Tegenwoordig is het volledig omringd door bomen.
